perjantai 16. tammikuuta 2009

Radio kylpyhuoneeseen ja saunaan

Kylppäriin ja saunaan toteutettiin edullinen äänentoisto. Kylppärin katossa on kaksi halpaa Bilteman venekaiutinta (niissä on muovikartio), saunaan kaiuttimet tehtiin Bilteman kaiuttimista ja IKEAn puisista kukkapurkeista. Saunassa kaiuttimet on lauteen alla. Mikäli saunan puolella ei musiikista niin välitä, on lauteen alla myös piilossa kytkin, jolla signaalin saa katkaistua.

Saunasta ja kylppäristä lähtee kaiutinkaapelit tekniseen tilaan, jossa on vanha autoradio. Kylppärin ulkopuolella on kolme katkaisijaa, joista yksi ohjaa "auton virtalukkoa" ja kaksi muuta on langoitettu mekaanisesti autostereon SearchUp ja SearchDown-nappeihin. Kuvassa näet tuunatun autoradion, jonka nappuloihin juotettu ohjauskaapeli pujahtaa kasettiluukusta sisään. Seinäkytkimen napeissa on impulssijouset (kts. toinen blogikirjoitus)

torstai 15. tammikuuta 2009

Tekniikka piiloon

Yksi lähtökohta taloautomaatiosuunnittelulle oli se, että tekniikka pitää olla piilossa. Emme halunneet "toimistomaisia" valopainikkeita vaan aivan perinteisen näköisen käyttöliittymän. Joissain toimistopainikkeissa on havaittu myös laatuongelmia, joten mikäpä olisikaan parempi lähtökohta kuin käyttää aivan tavallisia ELKOn katkaisimia, samoja joilla normaalisti toteutetaan perinteinen 230V järjestelmä.

Ongelma 1 : Valokatkaisin pitää olla helposti muutettavissa CAN-väyläliitäntäiseksi

Ratkaisu : Suunniteltiin piirikortti, josta lähtee kuparijohteet, jotka työnnetään tavallisen valokatkaisimen johdinaukkoihin. Samalla piirikortti kiinnittyy ja saa itselleen kytkintiedot.


Ongelma 2 : Mikäli valot kytketään päälle/pois tietokoneen ohjaamana, ei painikelevyn asennosta voi päätellä, onko valo päällä vai ei (sama ongelma tulee perinteisessä rappukäytäväkytkennässä)

Ratkaisu : Painikkeisiin asennettiin ns. impulssijouset, jotka palauttavat kytkimen aina ala-asentoon. Valaisimen päälläolo näkyy painikkeen läpi LEDillä, joka on johdettu painikkeen taakse valojohteella. Painikkeeseen on jyrsitty sisäpuolelle syvennys, joten LED-valo näkyy kytkimen läpi. Led on ohjattavissa portaattomasti 0-100%, joten samalla saadaan ominaisuus, että kytkimet löytyy myös hämärässä.

Viimeisessä kuvassa näkyy lopullinen kytkinratkaisu, jossa ylimpänä oikealla valaisin on päällä (klikkaa kuva suuremmaksi, niin saatat huomata salamalla otetusta kuvasta).